”Tämä on yksi parhaista omenasadoistamme koskaan”, sanoi John Lyman, Lyman Orchardsin varatoimitusjohtaja. ”Olen ollut tilalla vuodesta 1980, ja se on ehdottomasti yksi parhaista viljelykasveista, mitä olen koskaan nähnyt.

Syksy on omenanpoimintakausi Connecticutissa, ja kaikki ne, jotka haluavat suunnata hedelmätarhaan poimimaan suosikkihedelmänsä, ovat runsaasti valinnanvaraa, mukaan omenanviljelijät.

Huolimatta rankkasateista, jotka vaimensivat kesäkuukausia, New England Apple Associationin toimitusjohtaja Russell Steven Powell sanoi, että omenatarhat eri puolilla New Englandia ovat onnekkaita tämän vuoden sadossa.

”Olemme olleet tänä vuonna aika onnekkaita: heinäkuun rankimmat sateet osuivat omenapuiden kannalta hyvään ajankohtaan”, hän sanoi. ”Toisin kuin peltokasvit, puut voivat imeä paljon enemmän vettä ja tarvitsevat paljon enemmän vettä. Se ei siis ollut ongelma. Se on yleensä ongelma, jos se on todella lähellä satoa — omenat olisivat tavallaan räjähtäneet liian nopeasti.”

Keskikesän sateet eivät kuitenkaan olleet ainoa sääilmiö, jonka omenanviljelijät näkivät. Elokuun loppu toi trooppisen hirmumyrsky Henrin Connecticutin läpi ja kaksi viikkoa myöhemmin Idan jäänteet liikkuivat osavaltion läpi tuoden mukanaan kovia tuulia ja rankkasateita. Gales Ferryn Holmbergin Hedelmätarhoilla Russ Holmberg sanoi” erittäin hyvän, raskaan omenasadon ” pärjänneen Idan jäänteille odotettua paremmin.

”Meillä oli katkos teillä, mutta mitä puihin tulee, ne olivat niin onnellisia kuin vain voivat olla”, hän sanoi.

Sään ääripäiden välttäminen tuulta ja sateita pidemmälle auttoi Lymanin mukaan myös hyvän omenasadon tuottamisessa tänä vuonna.

”Huolimatta kosteasta kesästä, joka meillä on ollut, sää on ollut hyvä koko kriittisen ajan”, hän sanoi. ”Meillä ei ollut yhtään keväthakkasta, meillä oli hyvä pölytys-sää ja meillä oli hyvät kasvuolosuhteet kauden alussa, mikä on aina kriittistä. Sateiden myötä hedelmätarhat ovat kukkuloilla, joten puut ja hedelmätarhat eivät ole kärsineet niin paljon kuin muut maataloustoimet alavilla alueilla.”

Yksi hieman erilainen Powell huomannut tämän vuoden sato on sen ajoitus, joka hänen mukaansa voi olla välillä kolmesta seitsemään päivää etuajassa tänä vuonna. Holmberg sanoi, että vaikka omenanpoimintakausi on juuri alkanut, hänen hedelmätarhassaan on tänä viikonloppuna valmiina vieraita varten Gala -, Fuji -, Honeycrisp -, McIntosh-ja Cortland-omenoita.

”Tämä voi olla viimeinen viikonloppu mahdollisuus ihmisillä on Gala ja Honeycrisp-ne ovat aikaisempia lajikkeita”, hän sanoi. ”Mutta hyvä uutinen on, että kaikki muut lajikkeet, joita kasvatamme, ovat kauden alussa, joten ne ovat vielä tulossa.”

Koska jotkut omenat kypsyvät etuajassa, Powell totesi, että fanit Gala, McIntosh, Cortland, Honeycrisp ja Macoun lajikkeita pitäisi mennä poimia ne nyt ennen kuin on liian myöhäistä.

”Katsomme niitä vielä viikon päästä”, hän sanoi. ”Syyskuun kolmannella viikolla sinulla on monenlaisia omenoita. Tällä hetkellä valittavana on neljä tai viisi lajiketta from…by syyskuun kolmannella viikolla tarjolla on lähes 12-15 lajiketta.”

Lymanin hedelmätarhassa Lyman sanoi, että hedelmätarha valmistelee ”tyypillistä syyssatoaan” poimijoiden poimittavaksi pois puista. McIntoshin omenaan liittyvän Paula Redin kaltaiset lajikkeet sekä Inkiväärikulta korjataan Powellin mukaan tavallista aikaisemmin, mutta sato tasoittuu kauden edetessä.

”Kun alamme saada viileämpiä päiviä ja erityisesti viileämpiä öitä, se tavallaan hidastaa satoa hieman”, hän sanoi. ”Teemme satoarvion joka Elokuu, eikä ole harvinaista, että viljelijät sanovat, että olemme muutaman päivän edellä. Niin on varmasti tänäkin vuonna, mutta he seuraavat sitä aina sanomalla, että kyllä se ottaa kiinni.”

Kun hedelmätarhat valmistelevat satoaan omenanpoimintakautta varten, Holmberg sanoi olevansa iloinen nähdessään tänä vuonna tuottavan kukoistavan sadon, ei vain hänen tilalleen vaan kaikille valtion asukkaille.

”Kuten mekin, monet, monet menevät sukupolvien taakse, ja monet suhteistamme muihin hedelmätarhoihin ovat sukupolvien taakse”, hän sanoi. ”Joten me kaikki tulemme hyvin, hyvin onnellinen toistemme, kun näemme sadon näin.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *