Vaikka monet ihmiset St Albans seuraa toimintaa Ryder Cup golf kilpailu pelataan Wisconsin tänä viikonloppuna, kuinka moni ymmärtää, kuinka tiiviisti se liittyy kaupunkimme?

Samuel Ryder ja hänen veljensä James tunsivat paljon sympatiaa ammattilaisgolffareita kohtaan. Tuohon aikaan, sata vuotta sitten, heidän statuksensa oli alhainen – uskomatonta kyllä, heitä ei usein päästetty kerhotaloon ja heidän palkkansa oli hyvin perus.

Monet parhaista eivät kilpailleet päivän kilpailuissa, koska heillä ei ollut varaa menettää ansioitaan tai maksaa matkakulujaan. Samuel ja James tulivat apuun sponsoroimalla golfkilpailuja.

Aluksi he järjestivät turnauksia klubilla, jossa he pelasivat – Verulam Golf Clubilla London Roadilla. Golfaajat osallistuivat sai £5 ”ulkonäkö rahaa”, ilmaisia aterioita ja matkakulut. Sponsori oli Heath and Heather, Jamesin yrttifirma Ridgmont Roadilla, jonka perustamisessa Samuel oli ollut mukana.

Kansainvälisen Ryder Cupin siemenet kylvettiin, ja ensimmäinen kilpailu kuuluisasta kultapokaalista järjestettiin vuonna 1927.

Ammattilaisgolffarit olivat siis kiitollisuudenvelassa molemmille veljeksille, mutta Samuelin vaikutus levisi paljon golfia laajemmalle. Ennen kuin Samuel Ryder ryhtyi itse innokkaaksi amatöörigolffariksi (tasoituksellaan 4), Hän oli menestyvä liikemies, kirkonmies, maistraatti ja poliitikko.

Samuel tuli St Albans iässä 37 vuonna 1895 ja aloitti liiketoiminnan vaja hänen back garden (kauan ennen työtä kotoa tuli normi). Hän myi siemeniä pennipaketeissa postimyynnillä ja teki puutarhanhoidosta edullisen ja suositun harrastuksen tavallisille työläisille. Hän muutti useita kertoja liiketoiminnan kasvaessa.

Hän aloitti Folly Lanella ja päätti tilaamalla ystävänsä ja naapurinsa, arkkitehti Percival Blow ’ n, rakentamaan hänelle uudet tilat Holywell Hillille, nykyiselle Clarion Collection hotelille.

Muutamaa vuotta myöhemmin hän pyysi samaa miestä suunnittelemaan näyttelyhallin eri puolilta maailmaa keräämistään kasveista, ja rakennukseen rakennettiin nykyinen Café Rouge.

Hyväntahtoisena työnantajana hän varmisti, että hänen henkilöstönsä työolot olivat hyvät, maksoi heille sairaspalkkaa kauan ennen kuin se oli pakollista, ja sai vastineeksi hyvin lojaalin työvoiman ja monia hakijoita jokaiseen avoimeen työpaikkaan.

Kun hänen veljensä James jäi varhain eläkkeelle sairastumisen vuoksi, Samuel auttoi häntä perustamaan Heath and Heathin, yrityksen, josta tuli aikansa suurin lääkekasvien jälleenmyyjä ja josta lopulta tuli osa Hollandia ja Barrattia.

Osa annetuista neuvoista oli kuitenkin hieman hämäriä nykyisillä termeillä – mukaan lukien ”ei riippuvuutta aiheuttavat” yrttisavukkeet!

Hän oli aktiivinen kirkkonsa jäsen ja toimi monien hyvien aatteiden ja hyväntekeväisyysjärjestöjen puolesta. Anteliaasti rikkauksillaan hän tuki Trinity Churchin rakentamista Beaconsfield Roadille ja Pelastusarmeijan linnoitusta Victoria Streetille (hänen nimensä esiintyy yhdessä peruskivistä).

Samuelista tuli liberaali kaupunginvaltuutettu ja hän toimi St Albansin pormestarina, joka oli kuuluisa ajatustensa puhumisesta. Ilman hänen taitavaa johtajuuttaan meillä olisi luultavasti rumia lennätinpylväitä pitkin Pietarinkatua. Sen sijaan hän vaati puhelinyhtiötä laskemaan johdot maan alle.

Hän oli myös reiluuden maineessa oleva maistraatti, joka mielellään hylkäsi vanhaa naista vastaan nostetun syytteen juopumuksesta ja häiriökäyttäytymisestä, mutta sakotti omaa vaimoaan ja muita maksamatta jättämisestä.

Keski-iän loppupuolella, mikä ei ollut yllättävää, tämä mies oli uupunut ja ystävä neuvoi häntä saamaan enemmän liikuntaa ja raitista ilmaa, joten hän ryhtyi golfaamaan! Loppu, kuten sanotaan, on historiaa.

John, yksi St Albansin matkaoppaista, sanoi: ”Odotan aina innolla, että saan kertoa tarinan tästä anteliaasta ja periaatteellisesta miehestä, joka teki niin paljon kaupunkimme hyväksi, mutta josta tuli myös kansainvälisesti kuuluisa nimi.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *