Connecticutin oikeusministeri William Tong kertoi kongressin komitealle keskiviikkona, että konkurssiuudistus tarvitaan sulkemaan ”porsaanreikä”, jota hän sanoi Purdue Pharman omistajien hyödyntävän välttääkseen vastuun roolistaan opioidikriisissä.

Chapter 11-konkurssinsa kautta Stamfordilainen Purdue hakee tuomioistuimen hyväksyntää sovintosuunnitelmalle, joka sisältäisi yhtiön ja yrityksen omistavien Sacklerin perheenjäsenten vapauttamisen useista tuhansista valituksista, joissa yhtiötä syytetään opioidikriisin lietsomisesta petollisella OxyContin-markkinoinnilla sekä mahdollisista vaatimuksista. Sacklers ei kuitenkaan itse hakeutunut konkurssiin.

”Sacklerit haluavat tuomioistuimen pakottavan meidät hyväksymään tämän Sopimuksen ja pakottavan suvereenit valtiot, kuten Connecticutin, vapauttamaan vaatimuksemme nondebtor Sacklerseja vastaan”, Tong kertoi edustajainhuoneen oikeuslaitoksen kilpailuoikeutta, kauppaa ja hallinto-oikeutta käsittelevän alakomitean kuulemisessa. ”On törkeää sallia Ei-uskottavien käyttää konkurssiprosessia väärin tällä tavalla, ja Connecticut kannustaa teitä lopettamaan tämän väärinkäytön.”

Tong on yksi yhdeksästä syyttäjänvirastosta, jotka vastustavat Purduen suunnitelmaa. Asiaan liittyvässä siirrossa Yhdysvaltain sen Richard Blumenthal, D-Conn., ilmoitti maanantaina hän ottaisi käyttöön senaatin versio ”Stop Shield Assets from Corporate tiedossa vastuu poistamalla ei-velallinen Releases Act,” tai SACKLER Act. Kahden Demokraatin maaliskuussa parlamentissa esittelemän lakiesityksen tarkoituksena on estää niitä, jotka eivät ole hakeneet konkurssia, saamasta vapautusta hallintoelinten nostamista oikeusjutuista.

”Sacklereilla henkilökohtaisesti ei ole mitään perusteita hakea konkurssituomioistuimen suojaa”, Tong sanoi. ”Jos he olisivat konkurssissa, kaikki heidän rahansa ja omaisuutensa olisivat konkurssituomioistuimen valvonnassa. Oikeus voisi päättää jakaa varat tuhansien, ellei miljoonien uhrien ja heidän perheidensä auttamiseksi.”

Purduen virkamiehet ja sacklerien edustajat ovat kiistäneet, että yhtiö tai sen omistajat olisivat käyttäneet konkurssijärjestelmää väärin.

”Kuten sininauhainen tuomaristo, tutkijat ja harjoittajat löysivät muutama vuosi sitten, tämän työkalun poistaminen veisi rahaa ansaitsevilta velkojilta”, Purdue sanoi lausunnossaan. ”Jos tätä konkurssijuttua sovellettaisiin, se johtaisi miljardien dollarien arvon tuhoutumiseen, joka muuten menisi valtiolle ja paikallisille yhteisöille opioidikriisin lievittämiseksi. Lisäksi se antaisi tulevaisuudessa yhdelle yksikölle mahdollisuuden estää kaikkien muiden sidosryhmien tukeman ja parhaan edun mukaisen suunnitelman toteutuminen.”

Edesmenneen Purduen perustajan Mortimer Sacklerin perhe kieltäytyi kommentoimasta kuulemista. Edesmenneen Purduen perustajan Raymond Sacklerin perheen edustajalle jätettyä viestiä ei heti palautettu.

Konkurssilainsäädäntö huolettaa monia
Kuuleminen oli ensimmäinen useista lakivaliokunnan suunnittelemista konkurssilainsäädännön ja uudistusten käsittelyistä.

Edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtaja Jerrold Nadler, D-N. Y., ilmoitti tehneensä asiaan liittyvän lakialoitteen. Nadler kysyi Tong vastausta: ”ihmiset, jotka puolustavat käyttöä nondebtor releases sanovat, että he voivat toimittaa suuremman ratkaisun konkurssiprosessissa, joka hyödyttää kaikkia.”

”Näin ei selvästikään ole”, Tong vastasi. ”Se uhka, että Sacklerit saattavat päästä pälkähästä, työntää tuon (ratkaisun) numeron alas. Joten ihmiset kiirehtivät tekemään sopimuksen, koska he pelkäävät, että jos he eivät tee sopimusta, tuomari ahtaa sopimuksen ja pakottaa meidät hyväksymään vapautukset.”

Purdue arvostaa sovintotarjouksensa yli 10 miljardiin dollariin, ja noin 95 prosenttia sen konkurssivelkojista on äänestänyt suunnitelman puolesta.

Yhteensä Sacklerit ovat sopineet osallistuvansa noin 4,3 miljardin dollarin käteisvaroihin ja sallivansa Sacklerin perheen hyväntekeväisyysjärjestöissä olevien 175 miljoonan dollarin avustukset opioidikriisin lievittämiseen. Forbes arvioi Sacklerin perheen nettovarallisuudeksi vuonna 2020 lähes 11 miljardia dollaria.

Tong ja muut asianajotoimiston general sanoi Sacklersin tarjous on liian alhainen epidemia, joka johti lähes 50,000 opioidikuolemiin Yhdysvalloissa vuonna 2019 ja sanoi ehdot eivät tunnusta Sacklersin väitettyä taloudellista väärinkäytöstä. Ilmoituksessa Tong sanoi, että Sacklerit ” tekivät ainakin 11 miljardia dollaria voittoa tuottamalla ja petollisesti markkinoimalla Oxycontinia.”

Sacklerit ovat kiistäneet taloudelliset väärinkäytökset ja kiistäneet väitteet, joiden mukaan he olisivat osallistuneet OxyContinin vilpilliseen myyntiin ja markkinointiin. Connecticut jätti kanteensa yhtiötä ja sen omistajia vastaan joulukuussa 2018, ja Tong otti tapauksen valvontaansa vannoessaan virkavalansa oikeusministerinä seuraavassa kuussa.

Muiden todistajien ohella useat konkurssioikeuteen erikoistuneet professorit viittasivat esimerkiksi ”tuomarien valintaan”, jonka he sanoivat usein heikentävän luvun 11 tapauksia. Purduen tapausta hoitaa tuomari Robert Drain liittovaltion konkurssituomioistuimessa White Plainsissa, N. Y.

”Avain siihen, että Sacklerit pääsevät pälkähästä, on se, että Purdue käytti väärin paikallisia konkurssiasianjakosääntöjä valitakseen tuomarin itse asiaansa varten”, sanoi Georgetownin yliopiston oikeustieteen professori Adam Levitin. ”Purdue valitsi tämän tuomarin, koska tiesi, että se todennäköisesti ratkaisisi sen eduksi kaikissa avainasioissa, mukaan lukien sacklerien vapauttaminen. Toistaiseksi hän ei ole pettynyt. Käräjöinti Sacklereita vastaan on kestänyt jo lähes kaksi vuotta.”

Levitin sanoi, että kaikki luvun 11 tapaukset, lukuun ottamatta pienyritysten tapauksia ja yksittäisten velallisten tapauksia, ”tulisi satunnaistaa tuomareille piirin sisällä.”

Vastauksena Purdue sanoi lausunnossaan, että ” Purdue Pharma Inc., general partner Purdue Pharma LP, on ollut N. Y. corporation siitä lähtien, kun se perustettiin lokakuussa. 1, 1990. White Plains on noin 15 kilometrin päässä pääkonttoristamme, ja se on lähin liittovaltion konkurssioikeustalo. Siksi se oli meille sopivin paikka arkistoida.”

USA: n edustaja Ken Buck, R-Colo., alivaliokunnan arvovaltainen jäsen, sanoi, että hän oli mukana tukemassa lainsäädäntöä, joka edellytti luvun 11 menettelyn ”tapahtuvan siellä, missä yhtiön päätoimipaikka tai pääomaisuus sijaitsee.”

Myös Alexis Pleus, jonka vanhin poika kuoli heroiinin yliannostukseen vuonna 2014 muutama vuosi OxyContinin määräämisen jälkeen, vaati konkurssiuudistusta.

”Jotenkin Sacklerit ovat vapaita huumesodasta, he kävelevät pois vahingoittumattomina, syyttämättä massamurhasta”, sanoi Pleus, perustaja ja johtaja Truth Pharm, Binghamton, N. Y.-pohjainen voittoa tavoittelematon keskittynyt vähentämään haittoja päihteiden käytön. ”Ne ovat muuttuneet ja vaikuttaneet maahamme sukupolvien ajan. He saavat jopa pitää sen seurauksena keräämänsä rahat, jättäen taakan ja kulut amerikkalaisten harteille.”

Kuulemisessa käsiteltiin myös muita konkursseja, muun muassa USA Gymnasticsin konkurssia. Voimistelussa pronssimitalin vuoden 2000 olympialaisissa voittanut asianajaja Tasha Schwikert Moser kertoi komitealle, että konkurssijärjestelmä on jarruttanut hänen ja monien muiden voimistelijoiden väitteitä, jotka liittyvät entisen urheilulääkärin Larry Nassarin seksuaaliseen hyväksikäyttöön, joka tuomittiin 40-175 vuodeksi vankeuteen vuonna 2018.

”USA Gymnasticsin konkurssin jälkeen opin surullisen todellisuuden-että konkurssi vahingoittaisi pyrkimyksiäni saada helpotusta siviilioikeusjärjestelmässämme itsenäisiin Vaatimuksiini Olympiakomiteaa vastaan”, Moser sanoi. ”Konkurssituomioistuimilla oli poikkeuksellisia valtuuksia, joita en ollut koskaan pitänyt mahdollisina, Olympiakomiteaa vastaan esittämieni vaatimusten suhteen.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *