Connecticut ilmoitti keskiviikkona solmineensa 26 miljardin dollarin kansallisen sovinnon maan kolmen suurimman lääkejakelijan ja lääkevalmistaja Johnson & Johnsonin kanssa-sopimuksen, jonka odotetaan toimittavan noin 300 miljoonaa dollaria Connecticutiin opioidikriisin vastaisiin ohjelmiin.

Sovinto Amerisourcebergenin, Cardinal Healthin, McKessonin ja Johnson & Johnsonin kanssa ratkaisisi Connecticutin ja muiden osavaltioiden ja paikallishallintojen väitteet eri puolilla maata siitä, että nämä kolme jakelijaa eivät reagoineet varoitusmerkkeihin riippuvuutta aiheuttavien kipulääkkeiden liikaproliferaatiosta ja että Johnson & Johnson johti potilaita ja lääkäreitä harhaan opioidiriippuvuuden riskistä.

”Jakelijat kantavat paljon vastuuta, ja siksi tämä (ratkaisun) Numero on niin suuri”, Connecticutin oikeusministeri William Tong sanoi lehdistötilaisuudessa State Capitolissa Hartfordissa julistaen sovinnon.

Jos sopimus toteutuu, se tuottaisi ennätyssumman varoja opioidikriisistä johtuviin oikeusjuttuihin, joiden seurauksena kuolee vuosittain kymmeniätuhansia ihmisiä eri puolilla maata. Sopimus ei vaikuta Oxycontinia valmistavan Purdue Pharman konkurssiin, jonka sovintoehdotusta Connecticut ja kahdeksan muuta osavaltiota vastustavat edelleen.

”Tämä tarkoittaa, että miljardeja dollareita virtaa ympäri maata kriisin lieventämiseksi ja hoidon ja ennaltaehkäisyn rahoittamiseksi”, Tong kertoi Hearst Connecticut medialle. ”Ja satoja miljoonia dollareita tulee Connecticutiin sitä varten. Toivottavasti sillä on valtava vaikutus niiden ihmisten elämään, jotka kärsivät tässä tilassa.”

Muun muassa Johnson & Johnson ei tuottaisi opioideja ainakaan vuosikymmeneen. AmerisourceBergen, Cardinal ja McKesson jakaisivat lääkemääräystietoja uudessa järjestelmässä, jonka tarkoituksena on torjua opioidien liikakäyttöä.

Kolme jakelijaa maksaisivat kumulatiivisesti jopa 21 miljardia dollaria 18 vuoden aikana. Johnson & Johnson maksaisi yhdeksän vuoden aikana jopa 5 miljardia dollaria, kun kolmen ensimmäisen vuoden aikana maksettaisiin jopa 3,7 miljardia dollaria. Nämä neljä yhtiötä eivät kuitenkaan ole myöntäneet väärinkäytöksiä osana sovintoa.

Viranomaisten mukaan siirtokuntarahoja tarvitaan kipeästi, kun Connecticut kamppailee hellittämättömän opioidiepidemian kanssa. Vuonna 2020 osavaltiossa kuoli opioidien aiheuttamiin yliannostuksiin 1 273 ihmistä, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019, kertoo Yhdysvaltain johtava oikeuslääkäri.

”Olemme nähneet riippuvuuden lisääntyvän”, kuvernööri Ned Lamont sanoi tiedotustilaisuudessa. ”Suuri osa siitä liittyy eristäytymiseen. Suuri osa siitä liittyy COVID-tautiin liittyvään stressiin. Meidän on tehtävä parempaa työtä ennaltaehkäisyssä.”

Varoja epidemian torjuntaan
Osavaltioilla olisi keskiviikon ilmoituksen jälkeen 30 päivää aikaa allekirjoittaa sopimus ja osallistuvien valtioiden paikallishallinnoilla olisi jopa 150 päivää aikaa liittyä ”turvaamaan kriittinen massa osallistuvia valtioita ja paikallishallintoja”, Tongin toimisto sanoi kirjallisessa ilmoituksessaan.

Connecticutin viranomaiset ovat luvanneet käyttää varat, jotka maksettaisiin 18 vuoden aikana, opioidikriisin hoitoon — eikä muihin tarkoituksiin.

”Tämä ratkaisu antaa meille resursseja jatkaa taistelua pitkäaikaisia ja tuhoisia heijastusvaikutuksia tämän epidemian,” Nancy Navarretta, virkaatekevä komissaari Department of Mental Health and Addiction Services, sanoi lausunnossaan. ”Opioidikriisin kitkeminen edellyttää monipuolista lähestymistapaa, joka sisältää ennaltaehkäisyn, haittojen vähentämisen, hoidon ja toipumisen tukipalvelut. Resurssit auttavat meitä vahvistamaan yhteisöämme ja valtiollisia kumppanuuksiamme pandemian yksilöihin, perheisiin ja yhteisöihin kohdistuvien vaikutusten käsittelemiseksi.”

Joukko opioidien käytön häiriön kanssa kamppailleiden ihmisten puolestapuhujia ja perheenjäseniä sanoi, että heitä kannustettiin näkemään lisää rahoitusta opioidiepidemian vastapainoksi. Manchesterilainen Paige Niver puhui lehdistötilaisuudessa 26-vuotiaan tyttärensä taistelusta opioidiriippuvuuden kanssa sen jälkeen, kun hänelle oli määrätty useita opioideja, kuten Oxycontinia, hänen jouduttuaan polkupyöräonnettomuuteen hänen ollessaan 14-vuotias. Tytär on ollut toipilaana kuutisen vuotta.

”Olen todella iloinen, että rahat menevät ihmisille, jotka ovat sairaita ja kärsivät edelleen”, Niver sanoi. ”Ilman hyvää lääketieteellistä hoitoa (tyttäreni) ei luultavasti olisi täällä tänään.”

Pitkät neuvottelut
Connecticut ei kuulu niihin osavaltioihin, jotka ovat nostaneet opioideihin liittyviä oikeusjuttuja Amerisource Bergeniä, Cardinal Healthia, Mckessonia tai Johnson & Johnsonia vastaan. Sillä oli silti johtava rooli sovintoneuvotteluissa.

Osavaltio on osallistunut neuvotteluihin Amerisourcebergenin, kardinaalin ja McKessonin kanssa vuodesta 2017, jolloin Tongin edeltäjä ja demokraattitoveri George Jepsen toimi oikeusministerinä. Johnson & Johnson liittyivät neuvotteluihin myöhemmin.

Tong on valvonut Connecticutin osallistumista neuvotteluihin siitä lähtien, kun hän astui oikeusministerin virkaan tammikuussa 2019.

”Se on (silloisen oikeusministerin) kenraali Jepsenin ja Connecticutin takia, että valtiot keskittyivät yhdessä jakelijoihin”, Tong sanoi. ”Pikakelaus lokakuuhun 2019 … kourallinen osavaltioita ilmoitti alustavasta sovusta, jonka arvo oli 18 miljardia dollaria. Nopeasti, useita osavaltioita kuten Connecticut sanallisesti sanoi ” Emme ole aivan siellä vielä. Uskomme jakelijoiden pystyvän parempaan, ja uskomme Johnson & Johnsonin pystyvän parempaan.’”

Muun muassa Connecticut ilmoitti helmikuussa osallistuvansa 47 osavaltion liittoumaan, joka oli päässyt 573 miljoonan dollarin sopuun konsulttiyhtiö McKinsey & Co: n kanssa., jotka ratkaisivat tutkimuksensa yrityksen väitetystä tuesta lääkeyhtiöiden, mukaan lukien Purdue Pharman, opioidien myynnin edistämispyrkimyksille. Connecticutin odotetaan saavan sopimuksesta noin 7,5 miljoonaa dollaria.

Vuonna 2007 osavaltio sai noin 700 000 dollaria osana lähes 20 miljoonan dollarin sopimusta, jonka Purdue saavutti 26 osavaltion kanssa.

Vastustaa yhä Purdue Pharma-sopua
Uusi sopimus ei vaikuta noin 3 000 paikalliseen ja osavaltion oikeusjuttuun, mukaan lukien Connecticutin oikeusjuttuun, jotka on yhdistetty Purduen konkurssijutussa.

Purdue on kiistänyt oikeusjuttujen väitteet siitä, että yhtiö olisi ruokkinut opioidikriisiä harhaanjohtavalla OxyContin-markkinoinnilla. Se tarjoaa kuitenkin kattavaa sopimusta, jonka arvo on yli 10 miljardia dollaria.

Yhtiön selvitysohjelma on saanut tukea useilta velkojaryhmiltä. Aiemmin tässä kuussa 15 osavaltiota, jotka olivat aiemmin vastustaneet ehdotusta, sanoivat hyväksyvänsä sen nyt Purduen ja yrityksen omistavien Sacklerin perheenjäsenten tehtyä lisämyönnytyksiä.

Mutta Connecticut, Kalifornia, Delaware, Maryland, New Hampshire, Oregon, Rhode Island, Vermont, Washington ja District of Columbia ovat muuttumattomia. He jättivät maanantaina oikaisuvaatimuksen yhtiön suunnitelmasta.

”Sacklerien ja Purduen sovintoehdotus on valitettavan riittämätön ja epäoikeudenmukainen”, Tong sanoi tiedotustilaisuudessa. ”Mitä tulee Sacklereihin ja Purdueen, huono sopimus on paljon pahempi kuin ei sopimusta ottaen huomioon heidän väärinkäytöksensä laajuuden.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *